Op zaterdag 10 september zal Gerrit van Esterik, gemeentlid van de Dorpskerk, een eenmalige expositie verzorgen in de Dorpskerk in De Bilt. 

Gerrit van Esterik is werkzaam geweest in het onderwijs. Hij heeft les gehad van Jan van de Berge en hij volgde o.a. lessen op de (avond)academie in Utrecht. Hij is opgegroeid in Woerden, waar hij mede-oprichter was van de Woerdense kunstenaarsvereniging.

Hij houdt zich hoofdzakelijk bezig met schilderen, aquarelleren, tekenen en etsen. Hij exposeerde diverse malen, o.a. in Woerden,Vleuten,Maarssen, Utrecht, Gorkum, De Bilt, Bilthoven, Steinhagen en Montreal.

Het museum van Woerden heeft een drieluik van hem in haar collectie en in de Oranje Nassauschool te Bilthoven bevindt zich een muurschildering Ook in een kleuterschool in Nicaragua heeft hij een muurschildering aangebracht.

Zijn werk is meestal niet al te groot van formaat en realistisch. In zijn jongere jaren ademde zijn werk vaak een zeker pessimisme of een wat weemoedige sfeer. Daar is later veel minder sprake van. Zeker de laatste twaalf, dertien jaar is zijn werk veel kleuriger geworden en heeft het een expressionistischer inslag gekregen.

Zijn werk is regelmatig religieus geïnspireerd en dat loopt als een rode draad door zijn hele oeuvre. Soms is het duidelijk te zien, zoals bijv. in een bijbels onderwerp als ' De verloren zoon' , maar vaak vraagt het meer van de beschouwer en moet men a.h.w. dieper graven en is het religieuze 'abstracter' en/of 'spiritueler', minder direct herkenbaar. Een tekst is daarbij soms (bijna) onmisbaar.

In deze expositie is alleen religieus gericht werk te zien. Veelal in olieverf, maar ook in andere technieken. Het omvat werken uit zijn hele oeuvre, dus kan men verschillende stijlen en periodes herkennen en het is zo min of meer een dwarsdoorsnede van zijn werk.